Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Lancia Delta Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Lancia Delta


  • Premium middenklasser uit Italië
  • Drie generaties, de eerste uit 1979
  • Vroege modellen erg succesvol in de motorsport
  • Snelle Lancia Delta HF
  • Middenklasser voor wie graag wat anders wil
  • Geen Delta tussen 1998 en 2008

De Lancia Delta werd voor het eerst aan de wereld getoond in 1979. Het was een midsize hatchback die Italiaanse flair en goede rijeigenschappen paarde aan een imago dat net dat tikkeltje luxueuzer was dan wat gebruikelijk was in het segment. Daarnaast werkte Lancia ook erg hard aan sportieve prestaties. Dat deed het door grote, krachtige motoren in de topversies in te bouwen en afgeleiden daarvan in te zetten in de rallysport. Tijdens de tweede helft van de jaren tachtig en begin jaren negentig waren Delta’s niet weg te denken uit het wereldkampioenschap rally.

Drie generaties

De eerste Lancia Delta bleef zo maar eventjes in productie tot 1994. Een erg lange tijd, waarin het model wel enkele keren grondig onder handen werd genomen. Er waren facelifts in 1982, 1986 en 1991. Die beperkten zich niet alleen tot binnen- en buitenaanpassingen, maar omvatten gelukkig ook technische verbeteringen en nieuwe motoren. Deze Lancia leende z’n onderstel ook voor enkele spectaculaire concept cars. Italdesign Giugiaro tekende er de Orca op en Pininfarina gebruikte z’n ingewanden voor de Lancia HIT. De eerste generatie werd aangedreven door atmosferische 1.3 en 1.5l benzinemotoren en 1.6 en 2-liter turbomotoren (voor de snelle HF-versies). De potigste van allemaal was de Delta HF Integrale Evo2 uit 1993, die al 212pk sterk was. Er was ook een 1.9 TD met 80pk voor de dieselrijders.

De tweede generatie die in 1993 in productie ging was gebaseerd op het onderstel van de Fiat Tipo. Die was ronder, compacter en oogde minder brutaal dan de eerste generatie. Je zou kunnen zeggen dat Lancia erin slaagde om hem tegelijk verfijnder en sportiever te maten. De motoren waren evoluties van die van generatie 1.

De tweede Delta werd afgevoerd in 1998, zonder dat er een opvolger was. Dat bleef zo tot 2008. Toen viste Lancia de naam op voor een bijzonder stijlvolle hatchback in het C-segment, gebaseerd op de Fiat Bravo die een jaar eerder op de markt kwam. Die auto had altijd een zesbak (er was keuze uit handgeschakeld, automatisch of gerobotiseerd) en was verkrijgbaar met 4 benzinemotoren (van 120 tot 200pk) en even veel dieselversies (van 104 tot 190pk). Een groot succes was deze Delta evenwel niet beschoren. Hij werd samen met de rest van het merk afgevoerd in 2014. Alleen de kleine Ypsilon bleef dan nog in productie en die zou buiten Italië niet meer verkocht worden.

Alternatieven voor de Lancia Delta

De Lancia Delta is een beetje een aparte keuze in het C-segment. Daarom is het niet waarschijnlijk dat mensen die deze auto overwegen ook automatisch voor de hand liggende keuze’s maken als een VW Golf of Opel Astra. Maar een Alfa Romeo Giulietta werpt zich wel op als alternatief.

Een occasie Lancia Delta kopen

Omwille van z’n wat luxere uitrusting en materiaalkeuze is de Delta nieuw geen goedkope auto. Maar omdat het merk inmiddels van de Belgische markt verdwenen is, staan de prijzen toch behoorlijk onder druk. Een recente Delta is er daarom al vanaf pakweg € 6.000. Delta’s van de tweede generatie zijn erg goedkoop (minder dan € 1.000). Nog oudere Delta’s zijn een echte zeldzaamheid en als je er één vindt, is de kans groot dat het een HF is. Die worden door liefhebbers gekoesterd. De prijs is er echter wel een reflectie van. Op 2dehands.be staan steevast tientallen occasie Delta’s te koop.