Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Honda Civic Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Honda Civic


  • Model uit de compacte middenklasse
  • Voor het eerst te koop in 1972
  • Vele gedaanten passeerden de revue, van drie- en vijfdeurs over vierdeurs sedan, coupé en break
  • Een hoeksteen van het Honda-gamma

Niet zelden wordt Honda vereenzelvigd met de Civic. Niet moeilijk want het model heeft niet alleen een staalharde reputatie (vooral dan omwille van z’n sportieve en betrouwbare VTEC benzinemotoren), het staat ook al erg lang in de catalogus van het Japanse merk. De eerste generatie was er al in 1972. Toen was het nog een erg kleine auto met een 1,2l viercilinder benzine met niet meer dan 52pk. Hij was vooral gericht op de thuismarkt, maar werd ook op andere continenten te koop aangeboden. Toen als onderdeel van de nog erg jonge globaliseringstrategie van Honda. Op sommige markten werd er zelfs mee gelachen. Een hilarische filmscène met een boomhoge agent in de komedie Police Academy was daar een uiting van. Maar 30 jaar later is de Civic niet meer weg te denken uit het internationale productaanbod van Honda.

Al 9 generaties Honda Civic

De Civic van het eerste uur bestaat alleen als driedeurs. Een autootje dat stilaan naar waarde geschat wordt door de oldtimergemeenschap en waarvan de prijs gestaag aan het stijgen is. Er zijn er ook niet zo veel over. De tweede generatie, die in 1979 werd voorgesteld was er ook als vijfdeurs hatchback en had wat grotere motoren. Die wordt tegenwoordig echter een stuk minder geapprecieerd door liefhebbers. Wellicht komt dat nog. Van de derde Civic (uit 1983) was de bijna rechte achterzijde van de hatchback een onderscheidend kenmerk. Het zorgde ervoor dat er aan de binnenkant behoorlijk veel ruimte was. Van dat model leverde Honda ook een vierdeurs en een Shuttle - een soort van monovolume. Het is eveneens de eerste generatie die met een automaat te krijgen viel.  Bij generatie vier (1987) handhaafde Honda de koetswerkversie, maar het koos bij de driedeurs wel voor een uitgesproken sportieve invalshoek. Dat maakte hem een regelrechte hit bij het jonge volkje. In 1991, bij generatie 5, deed de Civic coupé zijn intrede. Die kwam naast de reeds bestaande drie- en vierdeurs, maar de meer functionele koetswerkvorm was verdwenen. Daarvoor zouden de Japanners andere alternatieven ontwikkelen. Generatie 6 kwam amper 4 jaar later, in 1995. Toen introduceerde Honda weer wat nieuws: een Aerodeck - Honda’s benaming voor een break - én de eerste dieselmotoren. Een lang leven was die koetswerkvariant echter niet beschoren. In 2001 verdween hij weer bij de introductie van de zevende generatie. Die liet trouwens heel wat van de karakterkenmerken van het model achterwege.

Terug spannender

Honda leek in te zien dat een meer karaktervolle uitstraling toch een positieve invloed op de verkoop zou kunnen hebben en pakte in 2006 (voor generatie 8) uit met een auto die opnieuw meer opviel. Er werd gezocht naar een sportieve rijsensatie en aan de buitenzijde benadrukte een ontwerp met een complete lichtbalk aan de voor- en achterzijde de breedte van het model. Het ontwerp bood een pover zicht door de achterruit en ook de hoofdruimte achteraan was niet optimaal, maar voor een vijfdeurs had hij een ronduit sportief uiterlijk.

De nieuwste Civic

De jongste Civic stamt uit 2011. Hij werd als vijfdeurs geïntroduceerd - met een lijnenspel dat een duidelijke evolutie was van z’n voorganger, maar hij bestaat tegenwoordig ook weer als break. Die is zeer eigenzinnig vormgegeven. Inmiddels zijn de benzine- en dieselmotoren van de jongste generatie, maar er is ook een Civic hybride, die je echter niet met de meest praktische koetswerkversies kan bestellen. Dat komt omdat hij vooral met het oog op de Amerikaanse markt is ontwikkeld en daar houden ze nog meer van een sedan.

Alternatieven voor de Honda Civic

Door de lange carrière en het grote aantal verschillende koetswerkversies is het onmogelijk om een compleet overzicht te geven van alle concurrenten voor de verschillende Civic-generaties. Maar omdat het een middenklasse is, kan je je voor recente exemplaren het best daarop oriënteren. Je komt dan terecht bij modellen als een Toyota Auris, Peugeot 308 of Renault Mégane. Gaat het om oudere exemplaren, hou dan rekening met het bestaan van bijvoorbeeld een Citroën Xsara of Toyota Corolla.

Een occasie Honda Civic kopen

Er staan op 2dehands.be al Honda Civics te koop voor minder dan € 1.000. Je hoeft dus niet per sé over een groot budget te beschikken, al moet je je dan uiteraard wel tevreden stellen met oudere exemplaren met soms hoge kilometerstanden. Daarbij valt op dat de benzinemotoren vaak veel kilometers onder de riem hebben zonder noemenswaardige problemen. In tegenstelling tot de trend in het segment (waar het overgrote deel van de auto’s met dieselmotor wordt verkocht), bestaat het grootste aanbod Civic uit benzinewagens. Voor een exemplaar van de laatste productgeneratie moet je meer dan € 12.000 rekenen. Het aanbod erin is niet zo groot omdat de verkoop van Honda de jongste jaren tanende is.