Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Ford Mondeo Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Ford Mondeo


  • Ruime middenklasser van Ford
  • Beschikbaar als vijfdeurs en break
  • Ruim motorenpalet met benzine en dieselmotoren
  • Hybride vanaf 2015
  • Luxueuze Vignale-uitvoering vanaf 2015
  • Rechtstreekse opvolger Sierra, maar moest ook Scorpio doen vergeten

Ford stelde de Mondeo voor het eerst voor in 1992. Het was destijds de opvolger van de Sierra. In tegenstelling tot de specifiek Europese Sierra, zou deze nieuwe ruime middenklasser van Ford op meerdere continenten verkocht worden. Z’n naam Mondeo is een zinspeling op die mondiale ambities. Hij bestaat als vijfdeurs berline en als break. Van al te aparte niches wil Ford niet weten. Sinds de Scorpio in 1998 met pensioen werd gestuurd is het ook het vlaggenschip van Ford in Europa.

Vier generaties Ford Mondeo

Ford hield de eerste Mondeo in productie tot 2000, maar gaf het model wel een erg uitgesproken facelift in 1996. De tweede generatie, gebouwd van 2000 tot 2007 vertegenwoordigt de grootste stap voorwaarts in de evolutie van het model. Het was en Mondeo die op slag een pak beter stuurde en veerde als z’n voorgangers. En hij droeg, in het kielzog van de zeer gesmaakte eerste generatie Focus, ook het ‘New Edge’-design. Dat verhult tot op de dag van vandaag meer dan behoorlijk de leeftijd van deze versies. De derde generatie sloot erop aan. Hij werd net als elke Mondeo ervoor groter, dynamischer gelijnd en luxueuzer. Deze Mondeo kreeg zelfs een rolletje toebedeeld in de James Bond-prent Casino Royale. De derde generatie was oorspronkelijk slechts een kort leven beschoren, omdat Ford overstapte op een échte wereldwijde strategie. Die omvatte een Mondeo die ook in de VS te koop zou zijn. Daar verving hij de Ford Edge, met behoud van die naam. Hij ging er in 2012 al in de verkoop, maar aanpassingproblemen (vooral dan de verhuis van de Europese productie van België naar Spanje) zorgden voor extra vertraging. Uiteindelijk kwam deze Mondeo pas eind 2014 op de markt. Deze auto valt alweer op door z’n dynamische uiterlijk, met een door Aston Martin geïnspireerde grille en ver in de flanken doorlopende lichtunits als bepalende elementen. In 2015 komt ook een Hybride op de markt - de enige die als vierdeurs wordt geleverd.

Een bijna-premium-positionering

Ford heeft met de Mondeo altijd al een ruime auto gebouwd. En naast de extra kubieke centimeters, speelde het bedrijf nog enkele extra troefkaarten uit. Een Mondeo is beter uitgerust dan sommige schaars uitgeruste Duitse concurrenten, was altijd al correct geprijsd en kan zoals gezegd pochen met het betere weg- en stuurgedrag. Dat maakt de Mondeo een erg aangename auto om mee te leven.

Vignale is Ford’s nieuwe luxe-label. Dat moet een antwoord bieden op almaar sterker wordende verkoop van wagens met een premium imago. Het is de absolute gammatopper, met een groot aantal unieke aankledingen, uitrusting en accessoires.

Alternatieven voor de Ford Mondeo

Door z’n dynamische weggedrag zit de Mondeo een beetje in een niche apart. Tussen Fransen als de Peugeot 408, Renault Laguna of Citroën C5 die wat meer op comfort mikken en de strenge Duitsers als de Opel Insignia en Volkswagen Passat. Er zijn in dit druk bevolkte segment ook concurrenten uit het Oosten. De Hyundai i40 of Toyota Avensis bijvoorbeeld.

Een occasie Ford Mondeo kiezen

Ford leverde de Mondeo doorheen de jaren met een brede waaier motoren. Gezien z’n positionering wordt hij echter het vaakst gekocht door gezinnen en mensen die hem in zakelijk verband gebruiken. Diesels zijn daarom het talrijkst. Van de oudere 1.8l diesels tot 2,2-liter TDCi common-rail diesels. Recente modellen worden geleverd met een 2-liter diesel of compacte 1.6l dieseleenheid. Ford is ook één van de voorvechters van downsizing bij de benzines. De jongste Mondeo is te koop met de piepkleine 1.0l Ecoboost driecilinder turbomotor. Die sleepte drie jaar op rij de prijs voor motor van het jaar in z’n categorie binnen. De verdeling tussen berline en break is ongeveer gelijk.

De Mondeo staat algemeen bekend als een betrouwbare auto, uiteraard voor zover het onderhoud en de vervanging van slijtage-onderdelen consequent gebeurde. Het is geen dure auto en hij is evenmin de meest waardevaste in z’n categorie. In occasie zijn ze dan ook erg betaalbaar. Er staan al exemplaren te koop voor minder dan € 1.000, met uitschieters aan de andere zijde tot meer dan € 20.000. Goede exemplaren van de derde generatie schommelen tussen € 7.000 en € 10.000.