Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Ford Galaxy Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Ford Galaxy


  • Klassieke, grote monovolume
  • Zeven zitplaatsen
  • Eerste generatie samen met Volkswagen (Sharan) en Seat (Alhambra)
  • Tweede generatie gelanceerd in 2007, eigenlijk grondige facelift
  • Derde generatie op onderstel Ford Mondeo, in 2015
  • Concurrent voor Renault Espace, Chrysler Grand Voyager

In de jaren negentig vielen autorijdende gezinnen als een blok voor de grote monovolume. Het was toen een erg trendy en gewild vervoersmiddel dat een hoog comfortniveau combineerde met een grote flexibiliteit en uitgebreide laadmogelijkheden. Automerken die zichzelf op de borst sloegen omwille van hun uitgebreid gamma hadden een grote MPV in de catalogus. De Renault Espace en Chrysler Grand Voyager hadden de trend ingezet. Daarna kwamen almaar compactere monovolumes en tenslotte werden ze (de jongste jaren) bij vele merken vervangen door de SUVs - de nieuwe hippe baby van de autosector. Slechts enkele bleven, waaronder de Galaxy.

Ford Galaxy

Ford introduceerde de Galaxy in 1996. Om de ontwikkelingskosten te drukken, was het bedrijf in zee gegaan met Volkswagen. Dat bouwde een Sharan en Alhambra met niet alleen dezelfde basis, maar ook een nagenoeg identiek koetswerk. De verschillen zaten in details. Aankleding, zoals de lichten, stootlijsten, grille en motorkap. Het was van meet af aan een uit de kluiten gewassen auto. 4,82m lang, 1,8 ton zwaar en met ruimte voor zeven inzittenden. Omwille van z’n afmetingen en gewicht was het geen dynamische auto, maar hij was wel erg comfortabel. Hij deelde ook de motoren met Volkswagen, wat in ons land betekende dat de meeste auto’s een 1.9 dieselcentrale tussen de voorwielen hadden liggen.

Hij gaat maar door

Ford loste de Galaxy af in 2007, na een carrière van wel 11 jaar. Maar eigenlijk was zelfs die tweede generatie niet echt nieuw. Je beschouwt het beter als een erg doorgedreven facelift. Bijna alles wat je kon zien was nieuw, maar onderhuids gaat het - met verbeteringen weliswaar - nog steeds om dezelfde auto. De tegenhanger van VW en Seat bleef overigens nog langer in de catalogus staan zonder noemenswaardige aanpassingen. Die werd pas in 2010 vervangen. Deze generatie was verkrijgbaar met vermogens van 115 tot 203pk in benzine en diesel, maar in onze contreien werden eigenlijk uitsluitend diesels aan de man gebracht.

De nieuwste Galaxy

In 2015 introduceerde Ford tenslotte een compleet nieuwe generatie. En die auto is verrassend genoeg trouw gebleven aan z’n oorspronkelijke concept van een ruime comfortabele bus. Onderhuids is die derde generatie overigens wel helemaal nieuw. Hij rust nu op de bodemplaat van de Ford Mondeo en deelt ook diens motoren. De uitzondering zijn de basismotortjes. Die acht Ford minder geschikt om de grote koets van de Galaxy voort te slepen.

Alternatieven voor de Ford Galaxy

Over de Renault Espace en Chrysler Voyager hebben we het al gehad. Die laatste stond overigens ook heel even als Lancia in de catalogus. Verder is er nog een Kia Carnival, een Fiat Ulysse, Lancia Phedra, Peugeot 807 of de Citroën C8. Die vier laatste zijn gezamenlijk ontwikkeld en waren in 2014 allen van de markt verdwenen. Opvolging kwam er niet.

Een occasie Ford Galaxy kopen

Op 2dehands.be vind je een uitgebreide selectie Ford Galaxy’s. Wie een benzine zoekt, heeft beter een goede speurneus. Maar voor het overige is de keuze erg uitgebreid. En er is een Galaxy voor elk budget. Al vanaf minder dan € 1.000 voor de oudste diesels. Bijna nieuwe modellen zijn vanzelfsprekend een pak duurder. Tot € 25.000 en meer. Die zijn beter uitgerust en ook een stuk veiliger.