Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Fiat Punto Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Fiat Punto


  • Meest succesvolle compacte Fiat ooit
  • Verwarrende naamgeving
  • Ook bekend als Punto Evo en Grande Punto
  • Al snel leverbaar met kleine, zuinige dieselmotoren
  • Opvolger Fiat Uno

De Fiat Punto werd in 1994 voorgesteld als opvolger voor de Fiat Uno. Het model onderscheidde zich door z’n vormgeving met hooggeplaatste achterlichten en bestond niet alleen als drie- en vijfdeurs hatchbak. Fiat produceerde er ook een cabriolet van. De auto werd in 1995 verkozen tot Auto van het Jaar, maar z’n carrière liep niet over rozen. Fiat verkocht er wereldwijd wel meer dan 3,5 miljoen stuks van, maar de Punto had toch al snel een kwalijke reputatie. De techniek was niet altijd even betrouwbaar, de afwerking liet te wensen over en het plaatwerk was niet van de beste kwaliteit.

Al in 1999 kwam Fiat met een vervanger. De cabrio werd geschrapt en de drie- en vijfdeursversies kregen een uitgesproken dynamische lijn met bijvoorbeeld erg slanke voorste lichtblokken. Een stijl die ook te zien was op de Bravo uit die periode. In 2000 maakte een facelift een einde aan die karaktervolle uitstraling. Toen koos Fiat een meer conservatieve koers.

De derde generatie van de Punto kwam er in 2006. Fiat leek wel z’n zevenmijlslaarzen aan te hebben getrokken. Materiaalkeuze, grootte, uitstraling waren allemaal van een hogere klasse dan voorheen. En amper drie jaar later, in 2009, nam Fiat het model nog maar eens onder handen.

Verwarrende naam

In de naamgeving gedroeg was Fiat al die tijd niet even consequent. Typisch Italiaans zullen sommigen zeggen. Bij de introductie van de derde generatie doopte Fiat het model om tot Grande Punto. En in 2009 werd dat Punto Evo. Een naam die het in tussentijd weer liet vallen, al is nogal onduidelijk wanneer. Eigenaars van de verschillende Punto-generaties zijn zich niet steeds bewust van de exacte benaming van het model en het dient gezegd dat Fiat zelf de toevoegsels ‘Grande’ of ‘Evo’ weinig consequent toepast. De Punto is nog steeds nieuw te koop. Als er een opvolger komt, dan past die wellicht in het 500-gamma. Fiat turnt immers z’n complete modellenpalet om. Elke compacte Fiat, op de Panda na, zal de retro-lijnen van de erg populaire stadsmus dragen. De monovolume Fiat 500L en SUV Fiat 500X zijn al op de markt.

Alternatieven voor de Fiat Punto

De Fiat Punto is een dynamische, goed sturende auto die ook met kleine, zuinige motoren te koop is. Met dat laatste verwijzen we vooral naar Fiat’s 1.3l viercilinder common-rail dieselmotor. Met die centrale toont de Punto zich erg zuinig. Op papier geldt dat voor de meeste motoren, maar deze heeft ook in de praktijk een mussendorst. Benzines hebben normale omstandigheden een vermogen tussen 69 en 85pk, maar de Abarth Punto heeft een 1.4l turbomotor die zo maar eventjes 180pk sterk is. Die spurt naar 100km/u in minder dan 8 seconden.

Alternatieven voor de Punto komen in de eerste plaats uit Franse en Zuid-Koreaanse hoek. Een Citroën C3 of de Peugeot 200-reeks (206, 206+, 207 en 208) zijn zeker te overwegen. Of de Hyundai Getz en Kia Rio. Hou je toch het liefst vast aan Italiaanse flair, dan is de Alfa Romeo Mito een alternatief voor een recente Punto. Lancia had nooit een directe concurrent voor deze Fiat in portefeuille.

Een occasie Fiat Punto kopen

Door z’n relatief lange carrière is er een uitgebreide keuze in tweedehands Punto’s. Ze beginnen al bij een paar honderd euro. De twee editie is vanzelfsprekend wat duurder, maar onthou dat z’n techniek niet van de beste was. De Grande Punto scoort op vlak van betrouwbaarheid een pak beter. Die is te vinden vanaf € 3.000. Als je de lijn doortrekt tot bijna nieuwe exemplaren, dan ben je tot € 15.000 kwijt.