Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Citroen Xsara Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Citroën Xsara Picasso


  • Voorgesteld in 1999
  • Compacte monovolume van Citroën, op basis van de Xsara
  • Opgevolgd door Citroën C4 Picasso
  • Gekend omwille van prettig weggedrag
  • Een goedkope occasie
  • De naam is een verwijzing naar Pablo Picasso

De Citroën Xsara Picasso werd van 1999 tot 2010 gebouwd. Het is een compacte monovolume, waarvan het eerste deel van de naam z’n verwantschap met de vijfdeurs, coupé en break Xsara verraadt. Het model maakte gebruik van hetzelfde onderstel als die C-segmenter van het Franse merk en daaraan dankt het model z’n vaak bejubelde weggedrag. De Xsara Picasso staat immers te boek als een alert en scherp sturende auto met een hoog comfortniveau. Hij woog voor z’n omvang (1,3 ton) ook relatief weinig, waardoor hij voor z’n tijd aardig presteerde met bescheiden motoren. De Xsara Picasso was een succes en niet alleen in Europa. Hij rolde ook van de band in Egypte, Brazilië, Spanje en Engeland en China.

Het model werd in 2004 getrakteerd op een discrete facelift. Daarbij veranderde er vooral wat onder de kap. Naast de populaire 1.9 turbodiesel, werd toen ook een zuiniger 1.6l HDi dieselmotor leverbaar. Die werd in ons land erg populair.

De Xsara Picasso werd opgevolgd door de Citroën C4 Picasso. Inmiddels is de familie ook al een kleinere telg rijker. Die heet Citroën C3 Picasso.

Het interieur

Aan de binnenzijde heeft de Picasso een centraal elektronisch display. Dat was - zeker bij monovolumes - een trend. Deze eerste generatie wordt ook nog gekenmerkt door een goede zichtbaarheid rondom (te danken aan de grote glasoppervlakken die hem ook z’n aparte uitzicht geven), een hogere zithouding en een handige achterbank. Daar hebben de buitenste inzittenden immers recht op klaptafels, terwijl de drie zitplaatsen er elk afzonderlijk op te klappen of zelfs te verwijderen zijn.

De naam Picasso

De keuze voor ‘Picasso’ in de naam was ingegeven door de vormgeving. Die wende snel, maar werd bij z’n lancering als ‘apart’ bestempeld. Citroën achtte daarom de toevoeging Picasso geschikt - een verwijzing naar de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso. Daarvan werd ook het handschrift in het logo gebruikt. Citroën kreeg daarvoor een licentie van de familie maar het kreeg heel wat gratis publiciteit voor de auto toen bleek dat niet alle erfgenamen van Picasso het daarmee eens waren en het zelfs tot rechtzaken kwam.

Alternatieven voor de Citroën Xsara Picasso

Deze eerste Citroën met Picasso-toevoeging kwam op de markt tijdens een periode dat heel wat autobouwers zich op dit marktsegment stortten. Gek genoeg opteerde zustermerk Peugeot niet voor een monovolume. Een beslissing die het zich top op de dag van vandaag beklaagt. Renault was Citroën met de Scénic te vlug af en je kon natuurlijk ook kiezen voor een Nissan Almera Tino (die door de massa erg lelijk werd gevonden) of een Opel Zafira.

Een occasie Xsara Picasso kopen

De Picasso op het Xsara-platform was zeker geen dure auto, mede door de erg agressieve kortingspolitiek van Citroën. En dat heeft ook gevolgen voor de prijs van een occasie. Die kan je evenmin als prijzig bestempelen. Een paar duizend euro levert je al heel wat keuze op, en op 2dehands.be staan er dankzij z’n grote populariteit steevast honderden te koop. Slechts de beste exemplaren, met hoog uitrustingsniveau en lage kilometerstand kosten meer dan € 6.000. Ongeveer twee derde van het aanbod bestaat uit dieselversies. En het overgrote deel heeft al comfortitems als airco. Je hoeft jezelf dus niet al te veel te ontzeggen als je zou kiezen voor een tweedehands Xsara Picasso.