Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Citroen Xantia Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Citroën Xantia


  • Ruime, comfortabele Citroën
  • Voorzien van hydractieve-ophanging
  • Topversie met V6
  • Voorloper: Citroën BX
  • Opvolger: Citroën C5
  • In productie van 1993 tot 2001
  • Activa- met actieve antirolstangen en uitzonderlijk weggedrag
  • Beschikbaar als berline en break
  • Getekend door Bertone

Citroën lanceerde de Xantia in 1993. De ruime gezinswagen had een koetswerk dat net als topmodel Citroën XM was getekend door het Italiaanse stijlhuis Bertone. En het was een typisch product van het merk van die tijd, met uitstekende dynamische capaciteiten maar een grote nadruk op comfort. Dat laatste was vooral af te leiden uit de vorm en voering van de zetels en uit de aanwezigheid van de beroemde hydropneumatische ophanging van het merk. De Xantia is daardoor altijd progressief gedempt (net als bij luchtophanging) en voorzien van automatische niveauregeling. In het begin gingen Xantia’s ook nog met hun buik op de grond liggen als ze lang stil stonden, zoals de auto’s van het merk tot dan toe steevast deden, maar daar vond het merk in de loop van de levensduur van het model wat op. Heel wat mensen vinden dat knielen bij het typische karakter van een Citroën horen, maar vooral wat oudere klanten konden die lage instap niet waarderen en dus deed het bedrijf er wat aan.

Van meet af werden de topversies ook geleverd met een computergestuurde variant van die vering, zoals die ook op de Citroën XM terug te vinden was. In 1994 lanceerde Citroën ook een Activa-variant. Die beschikt ook nog eens over actieve antirolstangen. Een techniek die pas veel later terugkwam bij andere constructeurs en dan nog is voorbehouden voor absolute topmodellen als een BMW 7-Serie of Mercedes S-Klasse. De Xantia Activa bleek een sensatie want hij had een weggedrag dat kon wedijveren met dat van volbloed sportwagens. Een Zweeds automagazine ontdekte dat de Xantia de beruchte Elandtest (een uitwijkactie aan hoge snelheid) sneller kon uitvoeren dan een Porsche 996 GT2.

Naast de hierboven reeds aangehaalde drieliter zescilinder, zaten er uitsluitend viercilindermotoren onder de kap. Bij de benzines waren een 1.6, 1.8 en 2.0 leverbaar. Bij de diesels werd er eerst ingezet op een 1.9l en 2.1l die erg robuust maar niet zo krachtig waren. Later kwamen er een 1.9 turbodiesel en een 2.0l HDi (met directe injectie en turbo) bij.

Ook een ruime break

Naast de vijfdeurs bouwde de bekende onderaannemer Heuliez voor Citroën een break die ook groot succes kende. De Fransen hadden het niet zo met lifestyle-breaks die vooral looks boden zonder echt veel praktischer te zijn en bouwden steevast grote station wagons. Dat betekent overigens niet dat de Xantia break er slecht uitzag.

De naam Xantia

Citroën leidde de naam Xantia destijds af van het Griekse woord Xanthos - dat betekent ‘licht’.

Alternatieven voor de Citroën Xantia

Zoals elk automodel in de kern van de markt, moet de Xantia behoorlijk wat concurrenten naast zich dulden. Uit z’n tijd stammen de Renault 21 / Laguna, de [Peugeot 406](/h/auto-s/peugeot/406/], de VW Passat, Opel Vectra, Nissan Primera, Mitsubishi Galant…

Een occasie Citroën Xantia kopen

Voor het comfortniveau dat de Xantia biedt, is het geen dure occasie. En het is ook geen abnormaal onbetrouwbare occasie. Met het hydropneumatische systeem voor de ophanging is het wel uitkijken. Dat wordt wel eens verwaarloosd en hoewel de stukken niet erg duur zijn, kruipen er nogal wat werkuren in een degelijke herstelling. Een auto waarvan de drukpomp (tikkend geluid) vaak tussenbeide moet komen, die abnormaal hard is of die erg veel gaat hellen in de bochten, wordt best met enige achterdocht bekeken.