Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op
Je hebt gezocht in

Citroën

.
Informatie

Citroën

André-Gustave Citroën was een gepassioneerd ingenieur die zijn mannetje kon staan in de handelswereld. In 1919 begon hij met het ontwerpen van wagens en creëerde zijn eigen autofabriek. Het was Citroën die de massaproductie van wagens introduceerde in Europa en daarmee zijn merk aan competitieve prijzen kon aanbieden.

Citroën-prijzen zijn trouwens niet goedkoop, maar rechtvaardig. Dat is een restant van de overtuiging van André-Gustave Citroën. De Fransman was een mens van het volk, iets dat zijn onderneming nog steeds beademt: Citroën bouwde speciale fabrieken voor hulpbehoevenden en was de eerste die de dertiende maand uitbetaalde. Toen zijn nieuwe fabriek in het hartje van de crisis in 1929 werd geopend, zaten er 6.333 genodigden aan het banket.

Citroën Creative Technology

Steeds opnieuw zoekt Citroën naar het punt waar betaalbaarheid en vernieuwing elkaar kruisen. Zo al van oudsher. De Citroën Type A (genoemd naar de Ford A) was het befaamde model dat als eerste in Europa aan de lopende band werd geproduceerd. De volgende in de rij, de Citroën B10, was de eerste wagen met een volledig metalen carrosserie. Even kwam later de Traction Avant op de markt, de eerste auto met voorwielaandrijving en een hydropneumatisch veringsysteem. Ten slotte was André Citroën ook de uitvinder van het tandwiel met V-vormige vertanding. De omgekeerde dubbele V-vorm of ‘double chevron’ van het Citroën-logo verwijst dan ook naar deze innovatieve tandwiel technologie.

Innovatie heeft ook betrekking op design en veiligheid. De Citroën 2CV of Deux Chevaux was één van de meest vooruitstrevende ontwerpen ooit en de Citroën DS uit 1955, in de volksmond ook het strijkijzer genoemd, was de eerste massaproductiewagen met schijfremmen. Ook de lichten vooraan waren een technologisch hoogstandje en zwenkten mee met het stuur.

De Citroën C-infinity

Na 50 jaar afwezigheid van de zwenkende lichten kan je ze vandaag opnieuw terugvinden in de Citroën C3 en de C4. Dit zijn de twee meest verkochte modellen. De algemene telling van Citroën is eenvoudig: C1 is de miniklasse, C2 de driedeurs hatchback, C3 de vijfdeurs hatchback. Van C4 tot C7 vinden we de sedans, stijgend in luxe en tenslotte de C8, de monovolume. Daarnaast zijn er nog veel bekende zijmodellen zoals bijvoorbeeld de Citroën Berlingo bestelwagen, de Citroën C4 Cactus SUV met 'airbumps' op de portieren of de C3 Picasso mini-monovolume.

Ook de sportieve DS-lijn maakte enkele jaren geleden zijn terugkeer. De Citroën DS3 hatchback werd door Top Gear verkozen als Auto van het Jaar 2010 en zijn DS3 WRC rally-versie werd al vijf keer wereldkampioen. Tot slot vind je op 2dehands ook de DS4 compacte sedan uit 2011 en de DS5 cross-over die in 2012 in première ging.

Betaalbaar maar vernieuwend blijven

Citroën heeft zijn slagzin “Creative Technology” duidelijk niet gestolen. Het doel is om in de toekomst het kruispunt tussen vernieuwend en betaalbaar te blijven vinden. De laatste jaren loopt de verkoop ietsje terug, maar de Citroën C3 Aircross is bijvoorbeeld één van de modellen waarmee Citroën zijn voortbestaan wil verzekeren. De offroad-versie van de standaard C3 wil concurreren met de Renault Captur en de Peugeot 2008.