Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Citroen C3 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Citroën C3


  • Populaire vijfdeurs uit het B-segment
  • Gelanceerd in 2002
  • Opvolger Citroën Saxo, maar meteen ook wat ruimer
  • Tweede generatie op de markt sinds 2010
  • Eigenzinnige cabrio C3 Pluriel geïntroduceerd in 2003
  • Monovolume onder C3-vlag vanaf 2008

De lancering van de Citroën C3 paste in 2002 in een groot productoffensief van het Franse merk. Daarbij hoorde een herschikking van het gamma. De Xsara was vervangen door de grotere C4 en de Saxo kreeg niet één, maar twee opvolgers. De C2 was met z’n nog kleinere afmetingen en meer sportieve lijnen de opvolger van de driedeurs Saxo, terwijl deze C3 het iets hogerop ging zoeken in de hoop dat de klanten van een vijfdeurs Saxo die extra ruimte wel zouden zien zitten. Onderhuids vertoont de eerste generatie grote overeenkomsten met de eerder al genoemde C2, de Peugeot 206 en de Peugeot 1007. Het platform volgde bij de generatiewissel het recept en is bijgevolg vergelijkbaar met de Peugeot 207. De C2 bleek onvoldoende succesvol en werd stopgezet.

De Citroën C3 overtuigt van meet af aan met z’n wat hogere zithouding (die een makkelijke in- en uitstap garandeert), een hoog comfortniveau en z’n wat aparte lijnen. De bolle vormen van de eerste generatie worden door sommigen zelfs beschouwd als een subtiele hint naar de Citroën 2pk. Die eigenschappen werden grotendeels behouden bij z’n generatiewissel in 2009.

In oudere versies vinden we motoren die we nog kennen uit de Saxo. met een 1.1 benzine met 60pk onderaan het gamma en een 1.4 met 90pk bovenaan. Dieselen deed je toen met een 1.4 HDi met 68 of 90pk. Recentere versies werden niet alleen krachtiger, maar ook zuiniger. Onder meer met de introductie van Start/stop-technologie. Een 1.6 dieselmotor levert nu al tot 110pk.

Omdat elke C3 behoorlijk recent is, zijn alle versies voorzien van een minimum aan veiligheidsvoorzieningen. Er is geen C3 te vinden die niet over Isofix bevestigingspunten voor kinderzitjes beschikt, die niet ten minste 2 airbags heeft of die ABS ontbeert.

Citroën C3 Pluriel

In 2003 introduceerden de Fransen een eigenzinnige cabrio op basis van de C3. En eigenzinnig is echt geen understatement. Het model had verwijderbare dakbogen en een stoffen schuifdak dat je samen met de achterruit onder de koffervloer kon klappen. Het dak elektrisch openschuiven was nog makkelijk, maar aan het overige kwam erg veel geknutsel te pas. De auto was geen doorslaand succes, maar Citroën hield het model wel in de catalogus tot aan het eind van z’n carrière in 2010. Een opvolger stond echter niet op het programma.

Citroën C3 Picasso

Het Franse bedrijf was in 2008 in een erg wakkere bui toen het met de C3 Picasso een kleine broer introduceerde voor de groot geworden C4 Picasso. Die C3 Picasso lijkt echter in niets op de gewone C3. Hij is vooral hoekig en origineel. Z’n design blijkt daarbij bovendien erg goed bestand te zijn tegen de tijd.

Alternatieven voor de Citroën C3

Het B-segment van de automobielmarkt is erg druk bevolkt. Wie geen C3 vindt, wat gezien het ruime aanbod in occasie verwonderlijk zou zijn, kan dus nog eenvoudig uitwijken naar een Peugeot 207, Kia Rio, Hyundai Getz of i20, Fiat Punto, VW Polo, Skoda Fabia, Nissan Note, Mazda 2, Opel Corsa, Renault Modus of Clio en zo kunnen we nog wel even doorgaan…

Tweedehands Citroën C3 kopen

De Citroën C3 is een behoorlijk populaire auto die relatief goedkoop is in aankoop en minder waardevast is dan z’n Duitse concurrenten. In occasie is hij dan ook erg interessant, mede omdat hij geen slechte betrouwbaarheidsreputatie heeft en goed rijdt. Al vanaf een paar duizend euro zijn er interessante exemplaren te vinden op 2dehands.be. Bijna nieuwe exemplaren kosten dan weer tot € 14.000. Er is een erg evenredig aanbod benzine- en dieselmotoren.