Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

BMW X5 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

BMW X5


  • SUV uit de hogere middenklasse
  • Gebaseerd op BMW 5-Serie
  • Altijd met vierwielaandrijving
  • Benzine- en dieselmotoren, sinds 2015 ook plug-in-hybride
  • Dynamisch rijgedrag voor een SUV
  • Premium kwaliteit

In 2000 introduceerde BMW voor het eerst de X5. Het was de eerste, maar meteen succesvolle, SUV van het merk dat tot dan vooral bekend was omwille van z’n dynamische berlines. En het dient gezegd dat de trend van grote terreinwagens met een hoog comfortniveau toen al even aan de gang was. Wat BMW er vooral aan toevoegde, was een combinatie van premium en sportief. De X5 was niet voor niets afgesteld op de Nürburgring. Iets wat BMW zelf benadrukt door het niet over een SUV (Sports Utility Vehicle) te hebben, maar over een SAV - wat staat voor Sports Activity Vehicle. Zelfs nog maar de indruk van sportiviteit wekken zorgt in de autosector al voor betere verkoopscijfers. Vooral aan de eerste generatie kan je het ook echt zien. De achterwielen staan behoorlijk schuin in de wielkasten en de banden zijn erg breed.

Zes- en achtcilindermotoren

De BMW X5 is leverbaar met zes- en achtcilindermotoren. Dat was al zo bij de start van het gamma, en dat is nog steeds zo. De eerste serie had tussen 225pk en 350pk, maar tegenwoordig zijn de krachtigste versies ruim 500pk sterk. Die dragen het logo van de performance-devisie van BMW ‘M’. De transmissies evolueerden ook. In eerste instantie was er nog een vijf- of zesbak. Tegenwoordig telt de automaat tot wel 8 versnellingen. En naast de gekende benzine- en dieselmotoren is er sinds de zomer van 2015 ook een plug-in-hybrid. Die combineert een elektromotor met een normale verbrandingsmotor. Een lage CO2-uitstoot is z’n voornaamste voordeel.

Tweede generatie BMW X5

De X5 van de tweede generatie kwam er in 2007. Omdat het eerste model zo goed in de smaak viel, werd er op vlak van stijl niet veel van afgeweken. Maar hij werd wel weer groter. Er kwam ruimte voor een derde zetelrij en een automaat was voortaan standaard. De absolute topversie werd een 555pk krachtige Twinturbo V8. Die sleurt de 2,4 ton wegende mastodont in minder dan 5 tellen naar 100km/u en door naar een top van 275km/u. En voor de liefhebbers van die sportieve stijl maar met een dieselobsessie kwam er ook een X5 50d met M-logo. Wat minder krachtig weliswaar, maar nog steeds indrukwekkend. In 2011 werd de X5 voor het laatste grondig gefacelift.

Broertjes en zusjes van de BMW X5

De X5 was BMW’s eerste SUV, maar zeker niet de laatste. Sinds de introductie van het model werd eronder ruimte gecreëerd voor de BMW X3 en X1 en er kwam ook een BMW X6. Dat is versie met een coupé-achtige daklijn. Die is minder functioneel (en volgens velen ook minder mooi) maar dat stond een commercieel succes niet in de weg. Ook van de X3 bestaat inmiddels zo’n afgeleide - de X4.

Alternatieven voor de BMW X5

De BMW X5 is een rasechte SUV, en dus geen terreinploeteraar. Wie dat wil, zal moeten uitwijken naar bijvoorbeeld een Land Rover Discovery of Toyota Land Cruiser. Z’n meest directe concurrenten zijn andere pseudo-terreinwagens. En dan bij voorkeur die van Duitse komaf. De Audi Q7 bijvoorbeeld, de Volkswagen Touareg, Mercedes ML of de Porsche Cayenne. Wie opteert voor een Range Rover Sport heeft het alle twee: stijl én de mogelijkheid om zwaar terrein te doen.

Een occasie BMW X5 kopen

Op 2dehands.be vind je al een occasie X5 vanaf € 6.500. Dat is geen geld voor een auto die nieuw makkelijk € 70.000 kostte. Recente modeljaren zijn natuurlijk gevoelig duurder. Daar kan je gerust tot € 90.000 en meer aan besteden. In dat geval heb je wel al een bijna-nieuwe M-dieselvariant. Op 2dehands.be vind je meer dan 150 exemplaren. Wie een benzine wil, moet wel geduldig zijn. Daar is de keuze beperkt tot een handvol exemplaren. Diesels domineren het aanbod.