Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

BMW X1 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

BMW X1


  • Al twee generaties sinds 2009
  • Concurrent voor Audi Q3, Volvo XC60…
  • Gebaseerd op technike van BMW 3-Serie
  • Minstens zes versnellingen
  • Facelift in 2012
  • Nieuwe generatie eind 2015

BMW had al snel na de introductie van de X5 in de smiezen dat er geld te verdienen viel met SUVs. Mensen trekken (zeker niet beperkt tot het cliënteel van BMW) immers graag hun portefeuille op om een beetje hoger te zitten en te profiteren van de trendy uitstraling van het segment. Daarom stond er al snel een X3 in de catalogus en werd die in 2009 op de hielen gezeten door een X1.

BMW leent voor de X1 techniek van een 3-Serie, met inbegrip van een reeks vier- en zescilinder benzinemotoren een groot aantal viercilinder diesels. Op benzinegebied loopt het vermogen uiteen van 150 pk voor de BMW X1 sDrive18i, tot 258 pk voor de BMW X1 sDrive28i. De dieselmotoren hebben vermogens van van 143- (BMW X1 sDrive18d) tot 204 pk (BMW X1 sDrive 23d).

Over die toevoegingen bij de naam snel even dit: xDrive is BMW-taal voor voorwielaandrijving, terwijl sDrive indiceert dat het om iets goedkopere (en wat zuiniger) versies gaat met louter achterwielaandrijving. Nagenoeg alle motoren krijgen af-fabriek een handgeschakelde zesversnellingsbak mee. Een zes- of zelfs achttraps (vanaf de facelift in 2012) automaat was tegen meerprijs leverbaar op alle motorvarianten.

Afgelost na amper 6 jaar

Ja, de BMW X1 is een model dat sneller werd vervangen dan de industrie-standaard van 7 jaar. BMW achtte de tijd rijp om zich beter te wapenen. En één en ander heeft wellicht ook te maken met het feit dat de tweede generatie op het platform staat van BMW’s compacte monovolume Active Tourer. Dat is wat goedkoper omdat het voorwielaandrijving gebruikt en de achterwielen alleen ter hulp kan roepen als de klant voor die functie heeft bijbetaald.

Omdat de nieuwe X1 meer dan 5cm hoger werd dan z’n voorganger, ziet hij er nu niet alleen meer uit als een echte SUV, het interieur kon ook anders geschikt worden. Door de hogere zitpositie Is er nu meer ruimte. Niet alleen voor de inzittenden, maar ook voor bagage. Het volume van 505l vertegenwoordigt een verbetering van liefst 85l. Met de achterbank neer wordt dat zelfs 1.550l.

Op motorisch vlak dit: drie diesels en twee benzines. Alle met vier cilinders en 2-liter slagvolume. Bij de diesels geeft je dat de keuze uit varianten met 150pk en 330Nm, 190pk en 400Nm en 231pk en 450Nm. Benzines zijn er met 192pk en 280Nm en 231pk en 350Nm. Later volgden instapversies met een 1,5l driecilinder. Een X1 sDrive16d met 116pk en een sDrive18i aan het benzinefront met 118pk.

Alternatieven voor de BMW X1

Je komt zelfs met je twee handen niet toe om de concurrenten voor de BMW X1 te tellen als je louter naar het koetswerktype kijkt. Maar dat is wellicht niet zo logisch. Als je blijft navigeren in het premium-segment, ben je sneller rond. De Mercedes GLK, Volvo XC60 en Audi Q3. Dat is het wel. Of je moest creatief zijn en ook eens naar een Mini Countryman kijken.

Een occasie BMW X1 kopen

Een ticketje tot het premium-SUV-segment kost je niet niets. Voor veel minder dan € 12.500 moet je er niet aan beginnen. En de prijzen kunnen oplopen tot € 30.000 en meer voor bijna-nieuwe wagens op 2dehands.be. Het aanbod omvat traditioneel erg weinig benzines, maar automaten zijn dan weer goed vertegenwoordigd. In ongeveer één X1 op 3 moet je niet zelf schakelen.