Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

BMW 3 Serie GT Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

BMW 3-Serie Compact


  • ontwikkeld als instap-BMW voor de 1-Reeks bestond
  • Eigenlijk een afgekapte versie van de 3-Reeks
  • Eerste generatie in productie van 1993 tot 2000
  • Tweede generatie van 2000 - 2004
  • bijna 400.000 stuks gebouwd

Al in de jaren negentig keken de Duitse constructeurs reikhalzend uit naar middelen om meer klanten met een iets krapper budget aan hun merk te lijmen. Een compleet nieuw model stond toen nog niet in de sterren te lezen, maar er werd wel gedacht aan meer toegankelijke versies van bestaande modellen. Om de klant van zo’n normale BMW niet helemaal tegen de schenen te stampen, bedacht BMW een tussenoplossing: een ingekorte versie van de 3-Reeks. En het was daar overigens niet alleen mee. De concurrent uit Stuttgart voerde een vergelijkbare ingreep uit op z’n C-Klasse.

Van de voorbumper tot aan de A-stijl is de 3 Serie Compact helemaal identiek aan de BMW 3-Reeks (E36). Het model, dat intern de typebenaming E36/5 draagt, had ook exact dezelfde wielbasis hoewel de achterophanging van de normale Dreier werd vervangen door de simpeler versie van één generatie voordien (E30). Die was wat compacter, waardoor het amputeren van de koffer niet zo veel plaatsverlies opleverde als had gekund, maar ze was ook minder baanvast. De 3 Compact werd door de automobielpers op gemengde gevoelens onthaald en kan de bestuurder wel eens verrassen.

Ook aan de binnenkant was de Compact haast identiek aan de 3 Serie zonder dat toevoegsel. Het model had wel een wat eenvoudiger dashboard uit één stuk. Dat hoeft overigens niet meteen een nadeel te zijn, want minder componenten betekent minder kans op parasietgeluiden.

Tijdens de eerste jaren van z’n carrière was de 3 compact bijna uitsluitend te krijgen met bescheiden motoren. Een 1.6 of 1.8 benzine en een bijna 1,7l grote diesel die de letters 318tds op de kofferklep kreeg. Optimistisch voor een blokje met 90pk in een tijd dat de benzines zonder ’s’ in de benaming tot 144pk sterk waren. In 1997 introduceerde BMW een nog potiger benzine die een 2,5l onder de kap kreeg. De 323ti werd de krachtigste 3 Compact met een vermogen van 170pk.

BMW lostte de 3 Compact in 2000 af door een nieuw model dat gebaseerd was op de E46 BMW 3-Reeks. Dat model oogde vooral door z’n vormgeving meer verschillend van de reguliere 3-Reeks. Het motorenprogramma bleef erg gelijkaardig, maar onderging wel updates. Het model bleek echter niet zo succesvol als de eerste generatie en in 2004 trok BMW er dan ook de stekker uit en introduceerde het de 1-Reeks.

Alternatieven voor de BMW 3 Series Compact

De enige échte rechtstreekse concurrent van de 3 Compact is de Mercedes C-Klasse SportCoupé, omdat die een gelijkaardig recept volgt. Maar je kan natuurlijk eender welke driedeurs hatchback in het segment als een alternatief beschouwen. Het voornaamste onderscheid is dat die conventionele modellen in tegenstelling tot de BMW en Mercedes géén achterwielaandrijving hebben.

Een occasie BMW 3-Serie Compact kopen

Een occasie BMW 3-Serie Compact kan je op 2dehands.be op de kop tikken voor minder dan € 5.000. Zoals bij alle minder recente auto’s is de onderhoudshistoriek van het grootste belang. Twee derde van het aanbod bestaat uit diesels, de rest zijn benzines.