Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

BMW 1 Serie Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

BMW 1-Reeks


  • Instapmodel van BMW
  • Met drie of vijf deuren
  • Van eerste generatie ook afgeleide Coupé en Cabrio
  • Achterwielaandrijving
  • Dynamisch en premium
  • Hoge restwaarde

BMW introduceerde de 1-Reeks in 2004 met als doel een nieuwe, jongere en zakelijke doelgroep aan te spreken en meer klanten naar het merk te lokken. Zo compact als de 1-Reeks was een BMW immers nog niet eerder. En dat hij meteen rechtstreeks in het vaarwater kwam van de Audi A3, was natuurlijk mooi meegenomen. BMW speelde vooral de ‘freude am fahren’-kaart uit. Z’n structuur met een in lengte gepositioneerde motor en achterwielaandrijving stond immers altijd al garant voor een dynamisch weggedrag. De 1-Reeks is hierop geen uitzondering. Het is een BMW die als vanouds een hoog comfort koppelt aan een fijn stuurgevoel en een erg alert weggedrag. Elektronica zorgt er vanzelfsprekend voor dat alles goed onder controle blijft, zelfs bij de krachtigste versies.

Terwijl de eerste generatie dus wel bekend staat als een fijn rijdende auto, heeft hij niet de reputatie erg ruim te zijn. Er gaat aan z’n technische structuur immers nogal wat plaats verloren. Vandaar dat BMW bij de aanstormende derde generatie zal omschakelen op voorwielaandrijving met dwarse motoren. Bij eenzelfde lengte levert dat meer ruimte op voor passagiers en bagage. De 1-Reeks is vooral voor achterste passagiers en ter hoogte van de koffer wat krapper dan vele andere middenklassers. Z’n wat vreemdsoortige lijnenspel viel evenmin bij iedereen in de smaak, maar het heeft wel als voordeel dat het weinig verouderd.

De tweede generatie werd in 2011 geïntroduceerd en staat nog steeds in de catalogus. Het wordt de laatste met standaard achterwielaandrijving. De Coupé en Cabrio zijn inmiddels van het gamma afgescheurd en staan nu als 2-Reeks in de catalogus. Een marketingtruuk die BMW in staat stelt de prijs ervan op te drijven, maar op technisch vlak zijn ze nog steeds op de 1 gestoeld.

Het 1-Reeks gamma

In 2004 lanceerde BMW de 1-Reeks uitsluitend met vijf deuren. Tegen 2007 vond het bedrijf het echter opportuun om ook een driedeursversie aan de keuzemogelijkheden toe te voegen. Die had nagenoeg hetzelfde silhouet als de vijfdeurs. Meer dynamisme kwam er in datzelfde jaar ook als een echte Coupé. En een jaar later was er op die basis ook een Cabrio.

Voor iedereen een motor

BMW breidde sinds de lancering het motorenpalet gestaag uit. Het gaat tegenwoordig van minder dan 100pk voor de instapdiesel tot meer dan 300pk voor de krachtigste versies. Een uitschieter is de in 2011 voorgestelde BMW 1 M Coupé. Een erg grondig herwerkte variant van de Coupé die was uitgerust met een drieliter zes-in-lijn motor met twee turbo’s die zo maar eventjes 340pk opwekte. De fabrikant beperkte de productie tot 2.700 stuks. Een toekomstig verzamel-object.

Alternatieven voor de BMW 1-Reeks

Wie uitkijkt naar een BMW 1-Reeks kan in het segment van de compacte middenklassers (C-segment) met een premium gevoel natuurlijk ook een Audi A3 of recentere Mercedes A-Klasse overwegen. Maar er zijn ook nog een handvol minder voor de hand liggende alternatieven. Een hybride Lexus CT200h bijvoorbeeld. Of een eveneens erg dynamische Alfa Romeo 147.

Een tweedehands BMW 1-Reeks kopen

De BMW 1-Reeks is niet de goedkoopste auto uit z’n segment. Dat komt omdat hij nog niet zo lang op de markt is, er aan nieuwe exemplaren een betrekkelijk hoog prijskaartje hangt en BMW z’n gekende optiestrategie (standaard vrij kaal en je moet voor alles bijbetalen) de aankoopprijs opdreef. Maar hij is wel erg waardevast en de auto staat bekend als relatief zuinig.

Omwille van z’n populariteit als leasewagen overheersen diesels de occasiemarkt. Benzineversies zijn minder makkelijk te vinden, maar ze zijn wel goedkoper. De meest voorkomende variant is de vijfdeurs, eveneens omwille van de populariteit op de fleetmarkt. Goede occasies voor minder dan € 5.000 zijn een zeldzaamheid, terwijl recente, goed uitgeruste voertuigen de prijs opdrijven tot bijna € 25.000.