Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op
Je hebt gezocht in

Bentley

.
Informatie

Bentley

Bentley is van Britse origine. Het merk werd opgericht in 1919 en was zeer succesvol in de racerij. In 1931 werd Bentley opgekocht door. Bentleys werden sportievere uitvoeringen van bestaande Rolls Royce-modellen, de duurste auto's ter wereld en Bentley werd de hofleverancier van het Engelse koningshuis. Vanwege hun hoge nieuwsprijs en lage productieaantallen zijn oude Bentleys zeldzame verschijningen de Belgische wegen. Sinds 1998 maakt Bentley deel uit van de Volkswagen Groep en werden de productie-aantallen sterk opgedreven.

Als een Rolls Royce, maar dan sneller

Bentley begint zijn verhaal in de racerij. Coureur en autotechnicus Walter Owen Bentley wint in de jaren '20 en '30 verschillende keren op rij de 24 Uur van Le Mans (vele modellen zijn trouwens vernoemd naar stukken uit het parcours). Wagens uit die tijd zijn vandaag een natte droom voor verzamelaars, maar ook toen waren het statussymbolen met bijnamen als “Blower Bentley” of “Bleu Train Bentley”.

Van de Grote Depressie tot na de Tweede Wereldoorlog dooft het succes, maar vanaf de jaren '50 begint het tijdperk van de Bentley Continental. Het is de laatste Bentley zonder Rolls Royce equivalent.

De Continental wakkert de vlam met zijn V8-motor, uit één stuk vervaardigd chassis, onafhankelijke wielophanging en schijfremmen. Tot vandaag blijft de Continental in productie. Bentley focust op sportiviteit, waar Rolls Royce zich blijft richten op klassieke exclusiviteit. In 1982 introduceert Bentley de Mulsanne, die in 7 seconden van 0-100 km/u sprint en een topsnelheid van 216 km/u laat noteren.

Minimumprijs voor een nieuwe Bentley: € 200.000

1998 wordt een cruciaal jaar voor Bentley. In april verschijnt de succesvolle Bentley Arnage. De luxesedan wordt aangedreven door een V8 met dubbele turbo, gebouwd door BMW. Een maand later neemt Volkswagen Bentley over en breekt de band met Rolls-Royce definitief. Nieuwe modellen verliezen hun exclusiviteit en ogen zwaarder.

Gelukkig blijft VW zich focussen op sportieve prestaties. Zo verscheen in 2006 de Bentley Azure cabrio en is de wereldberoemde Bentley Continental GT na de Ferrari 612 de snelste vierpersoonsauto ter wereld. De Continental GT werd in 2003 ontworpen door de Belg Dirk van Braeckel. Hoewel minder uniek als in vorige decennia, kunnen de prijskaartjes van Bentleys nog steeds verbazen. Een Continental GT slijt voor zo'n € 200.000 en is daarmee het goedkoopste model uit het gamma.

Sedans, sedans en een SUV

Opvallend is dat Bentley nooit heeft geprobeerd een compacte auto te lanceren. In het scala vind je geen hatchbacks of mini's, alleen sedans voor minstens vier personen. Dezer dagen is dat meer uitzondering dan regel voor een automerk, zeker als je weet dat sinds 2012 China de grootste afzetmarkt is van Bentley. Wellicht kunnen we ons er de komende jaren aan verwachten.

Wel lanceerde Bentley in 2015 zijn eerste SUV, de Bentayga. Het model breekt de lange Bentley traditie echter niet. Verkrijgbaar in configuraties voor vier, vijf of zeven personen, werd de Bentayga gelanceerd als de snelste SUV ter wereld.