Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Audi TT Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Audi TT


  • Coupé en Roadster
  • Gebaseerd op VW-Golf-platform
  • Ruime keuze in benzine- en dieselmotoren
  • Eerste generatie niet onbesproken, maar wel stijlicoon
  • Eerste generatie uit 1998
  • Generatiewissels in 2006 en 2014

Met de TT introduceerde Audi in 1998 een zuivere tweezitter voor mensen met een sportievere inborst. De naam werd geleend van Audi-voorloper NSU TT: een kleine auto uit de sixties die op zijn beurt weer vernoemd was naar de beroemende motorwedstrijd Tourist Trophy.

Een goede, maar valse start

De TT gooide grote ogen bij z’n introductie in 1998. Het model werd onmiddellijk geloofd omwille van z’n bijzondere en zuivere vormgeving. Die lijnen bleken overigens té zuiver, want al het jaar van de marktintroductie kwam aan het licht dat de compacte sportieve Audi in snelle bochten onstabiel werd waardoor de achterkant kon wegschuiven. Audi verving daarop de kofferklep door een exemplaar met een kleine maar doeltreffende spoiler.

De eerste generatie werpt zich stilaan op als een stijlicoon en het zijn de versies zonder dat extra vleugeltje die de puristen aanspreken.

Audi leverde de TT al vanaf generatie 1 als Coupé en als Roadster - met een elektrisch wegklapbare stoffen kap. En het volgt nog steeds datzelfde recept.

Aanvankelijk werd de TT geleverd met een 1.8l viercilinder en een 3,2l V6 maar het palet werd in de loop der jaren alleen maar uitgebreider. Vanaf 2008 zijn ook dieselmotoren leverbaar (vanaf 2010 ook in combinatie met een automaat). Een normale TT is aangedreven op de voorwielen en wordt met de hand geschakeld, maar je kon ook opteren voor quattro vierwielaandrijving of een automaat. Er zijn uitaard versies die erg potige prestaties neerzetten, maar een pure sportauto is de TT niet. Daarvoor is hij te verfijnd. Audi mikt ermee op klanten die sportiviteit willen etaleren of van open rijden willen genieten maar tegelijk ook nog kilometers willen kunnen vreten zonder teveel toegevingen.

Bij de generatiewissel in 2006 werd de TT wat ruimer en ook wat braver. Wie erop had gehoopt dat Audi radicaal voor een nog zuiverder lijn zou kiezen, kwam bedrogen uit. Het koos (logischerwijze) voor een auto die een zo breed mogelijk publiek kon aanspreken. In 2014 deed Audi het nogmaals, maar werden de lijnen een pak scherper. De jongste generatie staat op het nieuwe MQB-platform van de VW-group. Dat is lichter dan voorheen, wat betere dynamische eigenschappen oplevert en brandstof spaart. Tegelijk doet de TT mee met de heersende downsizing-trend van kleinere motoren. De zescilinder is nu al lang niet meer in het gamma terug te vinden. Ook niet voor de krachtigste variant.

Alternatieven voor de Audi TT

Omdat hij standaard over voorwielaandrijving beschikt, past de TT een beetje in z’n eigen niche. We kunnen een BMW Z4 of Mercedes SLK aanvoeren als voor de hand liggende concurrenten, maar die zijn beiden op de achterwielen aangedreven en hebben bijgevolg een merkbaar verschillend karakter. Kijk je naar de techniek, dan ligt voor de hand dat de TT z’n technische rivalen vooral vindt bij de snelle hatchbacks - de Golf GTI’s van deze wereld zeg maar. Maar daarvan is de uitstraling weer helemaal verschillend.

Een occasie Audi TT kopen

Wie een occasie Audi TT wil kopen vind een ruime keuze op 2dehands.be en kan al voor minder dan € 5.000 een exemplaar van de eerste generatie op de kop tikken. Wie dat overweegt omwille van het typische karakter van het model, doet best even de moeite om een exemplaar te zoeken dat geheel origineel is. Nogal wat eigenaars hebben hun TT aan hun specifieke smaak aangepast. Aan de andere kant van de schaal staan zo goed als nieuwe exemplaren. Die kunnen tot wel € 50.000 kosten. Ongeveer een kwart van de aangeboden TT’s rijdt op diesel.