Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Audi A6 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Audi A6 Allroad


  • Gebaseerd op breakversie van Audi A6
  • Voorzien van vierwielaandrijving en stoere aankleding
  • Alternatief voor hogere SUV’s
  • Weinig rechtstreekse concurrentie

Audi introduceerde de Allroad Quattro in 1999. Het was een model waarmee de Duitse premium autoconstructeur op de trein van stoer ogende breaks sprong. Een segment waarin een merk als Subaru (met de Legacy Outback) al een hele tijd succesvol was en waarin bijvoorbeeld ook de Volvo XC70 uitkwam. Het recept was eenvoudig. Je zet een break wat hoger op z’n poten, zorgt ervoor dat het koetswerk en de wagenbodem beschermd worden en je voegt vierwielaandrijving toe. Het resultaat is een veelzijdige auto die zich nog steeds uitstekend voelt op de weg, maar waar je ook eens het asfalt mee kan verlaten. Om die redenen was de koetswerkvorm onder meer in de VS en Australië erg populair. In onze streken wordt zo’n auto niet zozeer om de capaciteiten gekocht, maar wel om de avontuurlijke uitstraling.

De Audi A6 Allroad

Pas in 2006 ging Audi de Allroad ook een A6 noemen, ook al was het model er altijd al op gebaseerd. Audi rust de Allroad, of hij nu als Allroad Quattro of als Audi A6 Allroad in de catalogus van het bedrijf staat, steevast erg rijkelijk uit. Naast de vierwielaandrijving is ook een luchtophanging altijd van de partij. Die zorgt ervoor dat de auto wat lager gaat liggen bij gebruik op de weg. En al helemaal wanneer er op de snelweg wordt gereden. Maar de bestuurder kan ervoor kiezen de bodemvrijheid te verhogen wanneer hij ruiger terrein aandoet. Door lager te gaan liggen bij hoge snelheden lost Audi de stabiliteitsproblemen en het hogere verbruik van dit soort modellen op. Audi bouwde de Allroad ook nooit met de basismotoren. Het model heeft steevast wat meer power dan de instapversie, of het nu om een diesel of een benzine gaat. Van eerdere versies was het minimumvermogen al 163pk, tegenwoordig is een Allroad al minstens 180pk sterk.

In 2011 werd de A6 voor de laatste keer vernieuwd. En daarbij hoort ook weer een A6 Allroad. Die is nu eleganter dan ooit tevoren. Het plaatsaanbod is altijd identiek aan dat van de A6 Avant, die te boek staat als een erg ruime break met een goede belaadbaarheid (relatief lage laaddrempel, egaal kofferoppervlak, in ongelijke delen neerklapbare achterbanken met een verwijderbaar bagagescherm).

Alternatieven voor de Audi A6 Allroad

De twee andere Duitse premiumconstructeurs - BMW en Mercedes - hebben van hun 5 Reeks en E-Klasse respectievelijk geen stoere versie gemaakt. Daarin heeft de A6 Allroad het speelveld dus voor zich alleen. Maar wie een beetje de grenzen van het segment wil aftasten, vindt wel uitwijkmogelijkheden. Naar een iets kleine Audi A4 Allroad bijvoorbeeld. De formule is identiek, maar de operationele kost van die auto is wat lager. En natuurlijk staan de reeds vermelde Subaru en Volvo ook op de lijst. Volkswagen en Opel bouwen overigens ook stoere varianten. Bij Opel heet die Country Tourer (gebaseerd op de Insignia en dus wat compacter dan deze A6), bij VW is dat de Passat Alltrack (waarvoor dezelfde opmerking geldt als voor de Insignia).

Een tweedehands Audi A6 Allroad kopen

De Audi A6 Allroad is in z’n segment een populaire auto, maar omdat het segment zelf eerder beperkt is, zal je hem niet op elke straathoek tegenkomen. Voor veel mensen maakt dat deel uit van de aantrekkingskracht. Een A6 Allroad is geen goedkope auto en de restwaarde is behoorlijk. Daarom duiken alleen oudere exemplaren onder de € 10.000-grens. Uitschieters zijn er tot meer dan € 70.000 voor bijna nieuwe exemplaren.