Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Audi A5 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Audi A5


  • Coupé of cabriolet uit de ruime middenklasse
  • Ook beschikbaar als vijfdeurs ‘Sportback’
  • Opvolger Audi Coupé, gebaseerd op Audi A4
  • Voor- of vierwielaandrijving
  • Plaats voor vier inzittenden
  • Getekend door Walter Da Silva

Tijdens de jaren tachtig en negentig (tot 1996 om precies te zijn) bediende Audi de liefhebbers van coupés op hun wenken met de toepasselijk genaamde Audi Coupé. Dat model was niet onsuccesvol, maar het scoorde evenmin erg goed. Een beetje een vervelende positie voor Audi, dat na twee generaties dan toch maar besloot om er de stekker uit te trekken. In 2007 zagen de Duitsers echter opnieuw ruimte voor een coupé. Die zou net als de eerste generatie gebaseerd zijn op de A4, maar om marketingredenen kleefde Audi A5 op de kofferklep. Dat stelt het bedrijf, samen met een relatief groot koetswerk, in staat om het model hoger te positioneren. Het is een tweedeurs die niet zelden met vierwielaandrijving geleverd wordt, maar eveneens te koop is met louter voorwielaandrijving. Het interieur is op enkele centimeters hoofdruimte achteraan na, net zo ruim als dat van de A4. Het is dan ook mogelijk er met vier volwassenen langere ritten mee te ondernemen.

Audi A5 Cabrio

Op basis van de tweedeursversie introduceert Audi in 2008 een cabriolet. Ook die treedt in de voetsporen van een dakloze variant die een decennium eerder uit het Audi-aanbod werd geschopt. En daarmee heeft de Audi A3 Cabriolet eindelijk weer een grote broer. Van stalen klapdaken moet Audi niet weten. Die trend (die inmiddels alweer over z’n hoogtepunt heen is) heeft het merk uit Ingolstadt niet gevolgd. Z’n elektrisch bediende kap is uit stof, maar de achterruit is steeds uit glas en verwarmbaar. Bovendien is de cabrio aan de binnenkant nauwelijks minder ruim dan de versie met vast dak.

Audi A5 Sportback

In 2009 komt er ook een vijfdeurs met coupé-achtige lijn. Die heet A5 Sportback. Om zich te distantiëren van de A4 heeft die net als de gewone A5 wat stijlvolle details zoals frameloze zijruiten. Door z’n grote achterklep is hij makkelijker belaadbaar dan de vierdeurs Audi A4. Vooral als grote objecten vervoerd moeten worden. Omdat alle Audi’s sterk op elkaar lijken, wordt hij vaak verward met de grotere en duurdere Audi A7 Sportback.

Snel, maar niet noodzakelijk sportief

Audi bouwt de A5, of het nu om een Sportback, Cabriolet of Coupé gaat, in een ruime variëteit aan motoren. In ons land is een bescheiden 2.0 TDI erg populair omwille van z’n relatief lage verbruik. Maar ook een 2.7 TDI of 3.0 TDI (vanaf de facelift in 2011) kom je tegen. Benzinerijders kregen de keuze uit een 1.8 turbo, 2.0 turbo, 3.2FSI of 3.0 FSI. De snellere versies luisteren naar de naam S5 of RS5. De toppers zijn daarvan steevast voorzien van een achtcilindermotor.

De Audi A5 heeft de reputatie een relatief dure auto te zijn. En dan hebben we het niet meteen over aanschafprijs, maar vooral over de verbruikskost. Het is ook niet de meest sportieve auto uit z’n segment. Het is in de eerste plaats een reiswagen, bedoeld om grote afstanden comfortabel af te leggen.

Alternatieven voor de Audi A5

De twee andere ‘premium’ Duitse constructeurs bieden alternatieven aan voor de Audi A5. Bij BMW is dat de 3-Reeks Coupé of Cabrio (vanaf de jongste generatie 4-Reeks genoemd), bij Mercedes is dat de E-Klasse Coupé of Cabriolet. Wanneer wordt gezocht naar een alternatief voor de vijfdeurs Sportback, blijkt Audi voor zichzelf een unieke marktpositie te hebben gevonden.

Een occasie Audi A5 kopen

Op 2dehands.be staan honderden Audi A5 te koop. Daaruit blijkt het succes van het model, vooral onder leasingrijders en zelfstandigen. En ze worden naar waarde geschat. Zelfs oudere exemplaren wisselen zelden voor minder dan € 15.000 van eigenaar, en dan hebben ze nog vaak een erg hoge kilometerstand. € 25.000 geldt als een gemiddelde prijs voor een occasie Audi A5.