Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Audi A3 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Audi A3


  • Duitse middenklasser
  • Zakelijk en premium
  • Gebaseerd op de Volkswagen Golf
  • Populaire leasewagen
  • Bestaat ook als vijfdeurs sportback
  • Sportief imago

Audi introduceerde de A3 in 1996. Destijds was het de nieuwe instapper van het model, maar die vlag is inmiddels overgenomen door de in België gebouwde Audi A1. En Audi deed het slim, want het ontwikkelde de A3 niet vanaf nul. Het maakte gebruik van de bodemplaat, de motoren en de transmissies van de VW Golf, waardoor de ontwikkelingskost laag werd gehouden. Door die platformstrategie vertoont het model grote technische gelijkenissen met bovenstaande Volkswagen, maar ook met de Skoda Octavia, Seat Leon en zelfs de Audi TT. De verschillen in imago van al die modellen zijn groter dan het onderscheid in rijgedrag.

Met de A3 boorde Audi met succes een nieuw publiek aan. De eerste generatie bleef in dienst tot 2003, terwijl de elke A3 tot 2012 te boek staat als generatie 2. Maar de verschillen zijn onderling nog behoorlijk groot omdat Audi de auto twee keer grondig onder handen nam: in 2005 en 2008. Bij die eerste facelift werd de neus hertekend en introduceerden de Duitsers de grote bumperoverschreidende ‘single frame’ grille.

Het Audi A3-gamma

De keuze binnen het A3-gamma is erg groot. Hebben we het over koetswerkversies, dan tellen we er meteen vier. Een driedeurs, die op vlak van proporties en vormgeving nog het meest lijkt op de VW Golf, een vijfdeurs ‘Sportback’ die een beetje het midden houdt tussen een sportief gelijnde break en een conventionele hatchback, een cabrio met stoffen vouwdak en een vierdeurs. Die laatste werd pas in 2013 geïntroduceerd en neemt een beetje de plaats in die de Audi A4 vroeger bekleedde. Zowel op vlak van uitstraling als wat afmetingen betreft.

Het motorenpalet is eveneens erg uitgebreid. De meest recente versies zijn leverbaar met driecilinder benzinemotoren, er is een hybride (e-tron) en zelfs een versie op gas (g-tron). Maar in België is het gros van de Audi’s verkocht met dieselmotoren. De 1.9 en 2.0 TDI zijn nog steeds de meest voorkomende, maar recente exemplaren worden vaak aangedreven voor de kleinere 1.6 TDI die wat zuiniger is, maar net zo veel kracht opwekt als de tweeliters voorheen. Helemaal bovenaan het gamma vinden we tenslotte nog de Audi S3 en RS3. Nu al 300 en 367pk sterk. Die laatste versies zijn standaard voorzien van quattro vierwielaandrijving, maar het is een optie op de meeste andere modellen.

Alternatieven voor de Audi A3

Natuurlijk komen de meest voor de hand liggende alternatieven voor de A3 ook uit Duitsland. Wie het om de techniek te doen is, kijkt zeker ook uit naar de Golf. Die is toch weer wat goedkoper, ook in occasie. Hard tegen hard gaat het echter in de eerste plaats met de BMW 1-Reeks. Die werd immers specifiek ontworpen om het de A3 moeilijk te maken en omdat z’n motor in lengterichting is gemonteerd en hij over achterwielaandrijving beschikt, heeft hij het dynamische voordeel terwijl de 1 aan de binnenkant wel wat kleiner is. En dan is er natuurlijk ook de Mercedes A-Klasse. Voorheen een compacte monovolume, maar sinds de jongste generatiewissel een hatchback met een sportieve uitstraling. Middenklassers vind je echter bij haast elk merk.

Een 2dehands Audi A3 zoeken

Op 2dehands.be staan steevast honderden occasie Audi A3’s te koop. Het aanbod is ruim genoeg om mogelijkheden te vinden in elke prijsklasse, van enkel duizenden tot € 30.000 en meer. Diesels komen het vaakst voor, maar er zijn ook verschillende benzineversies te vinden. En die verdienen zeker aandacht. In Duitse betrouwbaarheidsonderzoeken scoren de Audi A3’s op benzine steeds erg goed, terwijl de diesels onderaan de tabellen bengelen. Wie een TDI koopt doet er dan ook goed aan de staat van onderhoud en het motorblok goed te inspecteren. Herstellingen zijn immers duur.