Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Alfa-Romeo Mito Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Alfa Romeo Mito


  • Compacte Alfa Romeo
  • Ook met tweecilinder benzinemotor
  • Gelanceerd in 2008
  • Facelift in 2013

De Mito is een compact model van Alfa Romeo. Het merk introduceerde de auto in 2008 en hij is nog steeds in productie. De naam is een samentrekking van Milano (Milaan) en Torino (Turijn). In die twee Italiaanse steden is van oudsher de industriële macht van Alfa Romeo gevestigd. En het verwijst ook handig naar ‘mythe’.

De auto is 4,06m lang en 1,72m breed, maar ziet er door z’n gedrongen lijnen een beetje compacter uit. De lijnen, en dan vooral die van de koplampen, zijn geïnspireerd door de Alfa Romeo 8C Competizione. Die supercar werd vanaf 2007 in een gelimiteerde oplage van 500 stuks gebouwd.

In 2008 was de Mito best geavanceerd voor z’n tijd. De Italianen leefden zich vooral uit met het Alfa DNA-systeem. Daarmee kies je als bestuurder op basis van je gemoedstoestand een rijmodus uit de standen Dynamic, Normal en All Weather. Je keuze beïnvloedt vervolgens de respons op het gaspedaal, de stuurbekrachtiging en de stabiliteitscontrole. Inmiddels hebben wel meer wagens zo’n systeem.

De Mito is leverbaar met ruim aanbod benzine- en dieselmotoren. Dat zijn bijna allen viercilinders, maar er bestaat (sinds 2012) ook Mito TwinAir. Die heeft een kleine 0,9l tweecilinder onder de kap. Met een turbo, waardoor die motor toch nog 85pk levert. En het blokje is erg licht, wat er mede voor zorgt dat de prestaties zo belabberd nog niet zijn. Z’n belangrijkste voordeel is een laag verbuiksgemiddelde. Op papier tenminste, want die tweecilinder produceert een erg aanstekelijke klank die wonderwel past bij de uitstraling van de Alfa, maar niet meteen aanzet tot gezapig rijden.

De verschillende motoren zijn leverbaar met een een versnellingsbak met dubbele koppeling, de zogenaamde TCT-versnellingsbak. Met deze geautomatiseerde, normale versnellingsbak kan de bestuurder schakelen via hendels achter het stuur. De TCT-versnellingsbak combineert de voordelen van een handbak met die van een automaat zonder het extra brandstofverbruik van die laatste.

Sinds de facelift van 2013 zijn alle varianten voorzien van een start/stop-systeem. Daarvoor is dat slechts voor enkele versies het geval.

Alternatieven voor de Alfa Romeo Mito

Wie zich een alternatief wil aanmeten en toch wat Italiaanse flair wil blijven etaleren, kan wellicht slechts twee kanten uit. Naar de Fiat Punto of naar de Lancia Delta. Die laatste is dan wel een tikkeltje groter. Dat zijn echter niet de auto’s die Alfa Romeo viseerde toen het de Mito op de markt bracht. De pijlen zijn eerder gericht op de BMW 1-Reeks, de Mini, Citroën DS3 en Audi A1. Premium kleintjes dus.

Een occasie Alfa Romeo Mito kopen

Op [2dehands.be] (https://www.2dehands.be/auto/)valt op dat de Mito nog geen erg oude auto is. En dat het ook geen verkoopstopper is. Het aanbod is nog eerder beperkt. Het is wel opvallend evenredig verdeeld tussen benzine- en dieselversies. Dat is eerder atypisch voor de Belgische markt. Vanaf € 6.000 kom je aan de bak.