Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Alfa-Romeo 156 Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Alfa Romeo 156


  • Sportieve middenklasser
  • Reeds met common-rail dieselmotoren
  • Bekend voor z’n uitstekende weggedrag
  • Beschikbaar als berline en break
  • In productie van 1997 tot 2007
  • Uitgeroepen tot Auto van het Jaar in 1998
  • Zeldzame crossover-variant
  • Opvolger Alfa Romeo 155

De Alfa Romeo 156 kwam in 1997 op de markt als de (logische) opvolger van de 155. Hij verschilde echter veel van z’n voorganger. De 155 was hoekig en had een uitgesproken wigvorm. De 156 werd door ontwerper Walter Da Silva (inmiddels designdirecteur bij Volkswagen) getekend met wulpse rondingen en meer organische vormen. En de facelift werd uitgewerkt door het gerenommeerde Italiaanse stijlhuis Giugiaro. Niet moeilijk dat de 156 werd bejubeld om z’n stijl. Ook de break - Sportwagen geheten en geïntroduceerd in 2000 - kon op veel bijval rekenen. De introductie ervan was toch een beetje een gok, want de 155 bestond nooit in een meer functionele variant.

In 2004 kwam er dan tenslotte nog een 156 Crosswagon. Eigenlijk een stoer aangeklede break met enkele centimeters extra bodemvrijheid. De 156 is tot op heden één van Alfa’s meest succesvolle modellen. Er zijn er bijna 700.000 van geproduceerd.

Ruim motorenaanbod

De Alfa 156 was niet de ruimste auto in z’n categorie. De ontwerpers verkwanselden nogal wat centimeters aan z’n lijnenspel. Maar hij staat wel te boek als een van de best rijdende voertuigen uit z’n tijdperk. Vooral voor de bestuurder die betrokken wenste te zijn. Alfa Romeo kon daarnaast een erg uitgebreid gamma motoren leveren. De basismotor produceerde al 120pk (benzine), maar er was in ons land vooral aandacht voor de JTD common-rail dieselmotoren. Een 1.9 JTD was er met 105, 110, 115 en 140pk. En wie meer wou kon opteren voor een 2.4 JTD met vijf cilinders (en een daardoor erg karakteristieke klank) met 136 en zelfs 175pk.

Voor de pk-freaks

Voor de liefhebbers van het ultieme vermogen had Alfa Romeo een zescilinder in het gamma. Een parel van een krachtbron die niet alleen en verslavende klank uit de uitlaat deed stromen, maar er ook erg mooi uitzag met z’n verchroomde spruitstukken. Als 2,5l leverde die 192pk, maar als 3,2l werd die zelfs 250pk sterk. In die gedaante kwam hij in de 156 GTA, een versie met nog tal van onderscheidende kenmerken (een agressieve koetswerkkit, speciale ophanging, specifiek interieur…). Die was tot een top van 250km/u en een honderdsprint in 6,3 seconden in staat.

Alternatieven voor de Alfa Romeo 156

Alfa Romeo trachtte met de 156 een alternatief aan te bieden voor de Mercedes C-Klasse en Audi A4 uit z’n tijd. Maar door z’n sportieve oriëntatie zat hij vooral in het vaarwater van de BMW 3-Reeks. Die bombarderen we dan ook tot z’n voornaamste concurrent. Keuze in hetzelfde segment is er echter te over. Je zou bijvoorbeeld ook een Renault Laguna, Peugeot 406 of Citroën Xantia kunnen overwegen. Die laatste twee hebben eveneens een goed reputatie voor weggedrag. De Volkswagen Passat uit dat tijdperk staat dan weer te boek als een erg functionele en praktische auto, maar geroemd om z’n rijeigenschappen werd hij niet.

Een occasie Alfa Romeo 156 kopen

Er zijn op 2dehands.be al rijdende Alfa 156 te vinden voor € 1.000. Die hebben uiteraard een erg hoge kilometerstand. Zelfs de duurste exemplaren komen zelden boven € 5.000 uit. Alleen de erg zeldzame GTA is een uitzondering. Zoals gebruikelijk is in dit segment, is het overgrote deel (ruim twee derde) van de aangeboden occasies voorzien van een dieselmotor. Dezelfde verhouding geldt overigens ook tussen berline en break.