Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Renault Espace Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Renault Espace


  • Grote monovolume van Renault
  • Jongste generatie met crossover-allures
  • Eén van de pioniers van het segment
  • Functioneel en ruim, maar…
  • Eerste generatie in samenwerking met Matra

Begin jaren tachtig werd de monovolume geboren. Voorheen waren auto’s voor meer dan vijf personen bijna altijd omgebouwde bestelwagens die alleen maar konden dromen van comfort, geluidsisolatie, prestaties, weggedrag en materialen zoals je die in een gewone auto kon vinden. Maar Renault werd opgestookt door Matra (waar het het toen voor het zeggen had) om eens iets anders te proberen. Een auto met de ruimte van een busje, maar gebouwd als een echte comfortabele wagen. Hij kreeg zelfs de naam van ‘ruimte’, Espace, en werd in 1984 voorgesteld. Het model was apart op meer dan één vlak. Zo was de eerste generatie, gebouwd in de fabrieken van Matra, voorzien van een koetswerk in kunststof. Dat hield het gewicht relatief laag en de prestaties waren dan ook behoorlijk goed. Renault’s idee van een monovolume kwam bijna tegelijk met de lancering van de Amerikaanse Chrysler Voyager, die een bijna identiek formule volgde.

Almaar groter en zwaarder

De eerste generatie Espace is dankzij z’n door de TGV geïnspireerde hoekige aërodynamica een beetje een stijlicoon. Maar er nu nog één vinden, is quasi onmogelijk. Ze waren echte gebruiksobjecten die aan het eind van hun carrière maar op weinig liefde konden rekenen en dus werden verschroot.

Een tweede generatie van de Espace kwam in 1991 op de markt. Die zag er helemaal anders uit, maar onderhuids had Renault zich niet al te moe gemaakt. Het chassis bleef eigenlijk helemaal hetzelfde, de motoren grotendeels. Aan de binnenkant moest een nieuw dashboard die luiheid wat camoufleren.

De derde generatie

In 1997 verscheen vervolgens de derde generatie Espace. Die onderscheidde zich vooral door z’n erg futuristische interieur met een centraal opgesteld digitaal dashboard. Op technisch vlak werd nog steeds gebruik gemaakt van een gegalvaniseerd stalen onderstel met een grotendeels plastic koetswerk. Hij bestond ook voor het eerst in twee wielbasissen, een korte Espace en een grotere Grand Espace. Dat stalen onderstel had nogal wat componenten gemeen met de Renault Laguna van z’n tijd. Deze generatie maakte de gebruikelijke productcyclus van 7 jaar niet helemaal rond. Hij werd al in 2003 vervangen.

De generatie van de lange adem

De vierde Espace was verschillend omdat hij niet langer bij Matra werd gebouwd, maar de productie verhuisde naar een Renault-fabriek. Het kunststoffen koetswerk werd in één beweging achtergelaten, maar z’n futuristische interieur en z’n twee smaken - Espace en Grand Espace - bleven wel.

In tegenstelling tot z’n voorganger, zou deze Espace het erg lang moeten uithouden. Hij werd in 2006 al eens grondig onder handen genomen, en moest het vanaf dan vooral stellen met kleine aanpassingen, veelal om wettelijke verplichten. Zo ging hij 11 jaar door. Die lange carrière heeft niet te maken met het succes van het model, integendeel. De verkoopsaantallen in segment daalden omdat de consument zich opmaakte voor een nieuwe modetrend: de SUV. Renault twijfelde lang of er wel een opvolger zou komen, maar die werd eind 2014 dan toch voorgesteld.

Een crossover Espace

Die jongste Espace probeert van twee walletjes te eten. Aan de binnenkant wil hij een monovolume zijn, ook al is hij wat minder ruim dan voorheen. Maar met z’n schelp wil hij ook klanten aantrekken die een busje niet echt zien zitten. Daarom oogt hij avontuurlijker, is hij wat lager en staat hij wat hoger van de grond.

Op technisch gebied zijn de verschillen groot. In het verleden waren Espaces altijd behoorlijk riant gemotoriseerd. Tot een drieliter V6 diesel werd ingebouwd. Maar deze generatie drijft zich uitsluitend met zestiendhonderds voort. Die compenseren hun kleinere slagvolume met met modernere technologie.

Alternatieven voor de Renault Espace

Tijdens recente jaren werd het aanbod grote monovolumes bij de constructeurs grondig uitgedund. Er zijn nu lang niet zo veel vergelijkbare modellen meer in het aanbod. Bij Ford vind je nog een Galaxy en een S-Max en dan ben je zo’n beetje rond. Wie een wat oudere auto zoekt, kan echter ook een Fiat Ulysse, Peugeot 807 of Chrysler Grand Voyager (die ook heel even als Lancia te koop was) overwegen.

Een occasie Renault Espace kopen

Op 2dehands.be staan steevast zo’n 100 Espaces van allerlei pluimage te koop. Er zijn al exemplaren van minder dan € 2.000. Een koopje als je de toch hoge aankoopprijs in het achterhoofd houdt. De onderhoudshistoriek van die auto’s is wel erg belangrijk, gezien ze vaak hoge kilometeraantallen hebben. Espaces van de vorige generatie blijven meestal onder de € 20.000. En dit segment is het erg voor de hand liggend dat dieselmotoren de markt domineren. De eigenschappen van die motor passen nu eenmaal beter bij een Espace.