Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Mitsubishi Colt Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Mitsubishi Colt


  • De eerste personenwagen van Mitsubishi
  • Vaste waarde sinds 1962
  • Een model dat de internationale markt veroverde
  • Met pensioen gestuurd in 2012, zonder rechtstreekse opvolger

De naam Colt viste Mitsubishi in 1962 uit z’n Engelse woordenboek. Het stond voor ‘jong paard’. En dat is exact wat het model én het merk bij z’n eerste incarnatie in 1962 waren. Voorheen had Mitsubishi nog nooit een auto gebouwd. Maar het bleek een schot in de roos. Na de versies die alleen voor de Japanse markt geproduceerd werden, begon de Colt in 1978 ook aan een internationale carrière en arriveerde hij ook aan de kusten van Europa. Daar verzamelenden de eerste generaties meteen een trouwe schare liefhebbers. Ze werden aanzien als goed rijdende, betrouwbare en aantrekkelijk geprijsde alternatieven voor de Europese hatchbacks van die tijd. Nogal wat Europese constructeurs worstelden toen met de betrouwbaarheid en de afwerking. De verschillende Japanse merken profiteerden daar gretig van. Datsun - de voorloper van Nissan -, Toyota, Mitsubishi, Mazda en Honda kwamen allemaal rond dezelfde periode bij ons op de markt.

De eerste Colt was leverbaar als drie- en vijfdeurs hatchback met benzinemotoren met een inhoud van 1,2- of 1,4-liter. Zijn gewicht bedroeg niet eens 900kg. De Colt was populair vanwege zijn betrouwbare techniek en de gunstige prijs-/kwaliteitverhouding.

Van 1984 tot 1988 was de tweede generatie van de 'internationale' Mitsubishi Colt leverbaar, eveneens als drie- en vijfdeurs hatchback. Voor het eerst was de Colt ook te bestellen met een dieselmotor. De derde Mitsubishi Colt (tot 1992) produceerde Mitsubishi alleen als driedeurs hatchback. Er was nog wel een uitvoering met vier portieren, maar die had ook een kofferbak en werd onder een andere naam uitgebracht: de Mitsubishi Lancer. Daarna volgden de vierde generatie (tot 1996) en de vijfde Colt (tot 2003) die beiden alleen met benzinemotoren werden verkocht.

De laatste Mitsubishi Colt (van 2004 tot 2012) liet bij Nedcar in het Nederlandse Born van de band. Dit model was leverbaar als vijfdeurs hatchback, als sportievere driedeurs versie (onder de noemer Mitsubishi Colt CZ3) en als tweedeurs coupé- cabriolet als Mitsubishi Colt CZC. Ook de dieselmotor kwam bij dit model weer terug. Dit was een driecilinder afkomstig van Daimler-Chrysler. Topmodel uit de Colt-serie was de Mitsubishi Colt ZCT die werd aangedreven door een 150 sterke turbomotor. Deze Colt ontstond uit een samenwerking met Mercedes-Benz, dat dezelfde technische basis gebruikte voor een vierpersoons-Smart die Forfour heette. Dat recept sloeg echter onvoldoende aan en al snel bouwde Nedcar alleen nog Mitsubishi’s.

De laatste generatie Mitsubishi Colt kreeg in 2008 een facelift. Meest opvallende kenmerk was de neus waarin de fabrikant een flinke grille monteerde. Tegelijk werden extra zuinige varianten met onder meer start/stop-technologie geïntroduceerd. In 2012 werd het model met pensioen gestuurd en verkocht Mitsubishi de fabriek (aan Mini). Een rechtstreekse opvolger kwam er niet.

De Colt mag bogen op z’n standaardvoorzieningen en brandstofverbruik als sterke punten, maar moet de materiaalkeuze, de kofferinhoud en geluidsisolatie tolereren in de tabel met minpunten.

Alternatieven voor de Mitsubishi Colt

De Colt ging de boksring in tegen auto’s als de Honda Jazz en Toyota Yaris. En in meer recente tijden moet je ook de Note als mededinger bekijken. Op Europese bodem probeerde hij de jongste jaren vooral een alternatief te zijn voor de Polo, Corsa en - afhankelijk van de generatie - de Peugeot 205 tot 208.

Een occasie Mitsubishi Colt kopen

Oudere Coltjes vind je op 2dehands.be al voor minder dan € 1.000. En dat wil niet eens zeggen dat er daarom veel kilometers op staan. Bij de duurdere exemplaren, die tot € 7.000 kunnen kosten, vind je af en toe nog een Coupé Cabriolet. Die waren in aanschaf natuurlijk ook prijziger.